Robottisolu joka teki historiaa – Kari Kivilahti Oy automatisoi tuotantoaan

Robottisolu joka teki historiaa – Kari Kivilahti Oy automatisoi tuotantoaan

Robottisolu joka teki historiaa – Kari Kivilahti Oy automatisoi tuotantoaan

Toimitusjohtaja Kari Kivilahti kertoo, kuinka 2000-luvun alussa sisään astui muutama henkilö silloiselta matkapuhelinvalmistaja Benefonilta ja paikalliselta elektroniikkavalmistajalta. He tarvitsivat koneistusta akkukoteloille. Tuolloin raumalaisella työkaluvalmistajalla Kari Kivilahti Oy:llä oli ikää vasta muutama vuosi, mutta uusi työ kiinnosti. Tarjous koneistuksesta tehtiin vielä samana päivänä, ja kaupat syntyivät.

Konepajan konekanta muodostui tuohon aikaan pelkästään manuaalikoneista, joilla yli 50.000 akkukotelon koneistus aloitettiin – 300 kotelon päivävauhdilla. Kivilahti kertoo päivien alkaneen aamukuudesta ja kestäneen yö yhteen. Kuukauden jälkeen puhti loppui, ja ensimmäinen CNC-työstökone päätettiin hankkia. Työstökone tuli ja avasi ovet sarjakoneistukselle.

Kari Kivilahti
Kari Kivilahti

Vaikka työkalujen tekeminen ja protovalmistus kulkevat yhä toiminnassa mukana, Kivilahden panostukset tehdään sarjakoneistusta ja toistuvaa työkiertoa silmällä pitäen. Tuottavuutta lisättiin ensin 4-akselisella, ja sitten 5-akselisella koneistuskeskuksella, ja tänä syksynä mukaan tuli ensimmäinen MT Center -robottisolu.

Solu on historiallinen paitsi Kari Kivilahdelle, myös muuten. Se on ensimmäinen Machine Tool Centerin robotiikkatoimitus, sillä Fanuc-robottien ja ruiskuvalukoneiden Suomen edustus siirtyi MT Centerille lokakuun alusta 2014. Suunnittelu ja toteutus sujuivat kokemuksella, onhan erilaisia robottiratkaisuja toimitettu Fastemsin 20 Fanuc-edustusvuoden aikana pitkälti toista tuhatta.

”Harmittaa, kun ei aiemmin tullut hankittua”

Kivilahden ensimmäinen robotti hankittiin palvelemaan CNC-sorvia, jolla tehdään vesikalusteteollisuuteen osia ja moottorivalmistajien komponentteja. Myös jatkosuunnitelmat ovat selvät. Ensi vuoden puolella soluun lisätään CNC-koneistuskeskus.

– Investoinnin taustalla olivat pitkät 50.000-60.000 kappaleen sarjat ja koneistajan vaihetyö kappaleenvaihtajana. Robotin myötä toinen työvuoro voitiin jättää pois, mutta työpaikkoja solu ei vähennä, Kivilahti kertoo.

-Kivilahti sanoo, että samalla kun robottisolu vapautti kapasiteettia, se teki koneistajan työn mielekkäämmäksi. Nyt myös pienten sarjojen koneistus sujuu aiempaa paremmin. Oma painoarvonsa päätöksenteossa oli työterveysnäkökulmalla, kun koneistajan ei jatkossa tarvitse käsitellä työstönestettä.

– Haemme jatkuvasti kasvua ja tämä on yksi tapa tehdä sitä. Nyt meillä on alan viimeisin teknologia käytössä ja pystymme sen myötä tarjoamaan asiakkaillemme enemmän. Robotti tekee sen työn kahdeksassa tunnissa, mihin ennen meni kuusitoista, Kivilahti toteaa.

– Vaikka tietoa robotiikan mahdollisuuksista oli, ei sellaista kai olisi koskaan hankittu, ellei MT Centerin myyjä olisi tullut selvittämään tarpeitamme. MT Centerin kokemus näkyi, kun meille osattiin tarjota mukaan sellaisia toimintoja – kuten esimerkiksi kappaleen kuivaus ja pesu, joita emme itse osanneet ajatellakaan.

-Toimitus oli urani ensimmäinen laitetoimitus, jossa meille ei jäänyt muuta tehtävää, kun ottaa silloin tällöin valokuvia työn edistyessä. Asennuksen jälkeen asentajat siivosivat jopa työympäristönsä, Kivilahti kiittää. Nyt solun toimituksesta on kuukauden verran, ja se on täydessä toiminnassa palvellen sorvia ja tehden lavausta. Projekti sujui esimerkillisesti ja ainoastaan se harmittaa, kun ei aiemmin tullut hankittua robottisolua.

Viisi henkilöä työllistävä Kari Kivilahti on vahvasti kasvun tiellä. Tilauskanta hyvä ja seuraava askel automatisoinnissa otetaan jo tulevana vuonna.

MTC Flextec

Kari Kivilahti Oy palvelee mm. seuraavia teollisuuden aloja:

  • Elektroniikkateollisuus
  • Lääketeollisuus
  • Ajoneuvoteollisuus
  • Kone- ja laiteteollisuus
  • Vesikalusteteollisuus
  • Meriteollisuus
  • Kaivos- ja louhintateollisuus