Kari Kivilahti Oy: ”Kun meillä on ammattitaito ja toimittajakumppani pystyy vastaamaan tarpeisiimme, meillä ei ole esteitä tulevaisuudelle.”

Kari Kivilahti Oy: ”Kun meillä on ammattitaito ja toimittajakumppani pystyy vastaamaan tarpeisiimme, meillä ei ole esteitä tulevaisuudelle.”

Kari Kivilahti Oy

Pari vuotta sitten pitkät, kymmenien tuhansien kappaleiden sarjat ja jatkuvan kasvun hakeminen tutustuttivat raumalaisen Kari Kivilahti Oy:n robottiautomaatioon. Pian ensimmäisen MTC Flextek -robottisolun käyttöönoton jälkeen kypsyi päätös. Robottiautomaatioon tullaan investoimaan myös jatkossa. Tällä hetkellä konekanta muodostuu kuudesta koneistuskeskuksesta ja kolmesta cnc-sorvista, joista molemmista on yksi automatisoitu.  

Tänä kesänä ensimmäinen Okuma-sorvia palveleva robottisolu sai rinnalleen solun, joka muodostuu Hartford-koneistuskeskuksesta, konenäöllä varustetusta Fanuc-teollisuusrobotista sekä työkappaleiden syöttölinjasta. Toimituskokonaisuuteen kuuluvat myös Schunkin kiinnittimillä varustettu neljännen akselin GSA+:n kääntöpöytä.

MTC Flextek - Hartford-koneistuskeskus
Hartford-koneistuskeskuksesta, konenäöllä varustetusta teollisuusrobotista sekä työkappaleiden syöttölinjasta. Toimituskokonaisuuteen kuuluvat myös Schunkin kiinnittimillä varustettu neljännen akselin GSA+:n kääntöpöytä.

– Olemme erikoistuneet kevyemmän pään koneistuksiin ja hakeneet sillä saralla kasvua. Olemme onnistuneet tavoitteiden suhteen ja kasvaneet. Se on tehty panostamalla menetelmiin, ja siihen liittyy myös automaatio, jolla haemme kustannustehokkuutta ja kapasiteettiä, kertoo konepajan toimitusjohtaja Kari Kivilahti.

– Tuotannon automatisointi sinällään on helppoa ja sen tuomat hyödyt selviä. Investoinnit tuotantoon ovat mahdollistaneet asiakaspohjan kasvattamisen, ja tukevat myös siten kasvutavoitettamme. Toisaalta kykymme investoida on selvä viesti asiakkaille ja lisää konepajamme uskottavuutta. Kun meillä on ammattitaito ja toimittajakumppani, joka pystyy vastaamaan tarpeisiimme, meillä ei ole esteitä hyvälle tulevaisuudelle, hän jatkaa.

– Automatisointi ylläpitää tuotannon laadun tasaisuutta ja tuottavuus paranee entisestään. Myös henkilöstö hyötyy, sillä automatisoinnilla voidaan korvata manuaaliset ja yksitoikkoiset työvaiheet. Se luo henkilöstölle nykyaikaisen ja turvallisen työympäristön, kertoo taloushallinnosta vastaava Jonna Laine.

– Ensimmäinen robottisolu opetti, mitä sillä saadaan tehtyä. Pystyimme tarjoamaan asiakkaillemme enemmän ja nopeammin. Siitä huolimatta töitä oli paljon, enemmän kuin ehdimme tehdä. Teimme kahta vuoroa ja olimme tosi tiukoilla, että saimme lupaamamme toimitukset aikataulussa asiakkaille. Nämä   haasteet ratkaisimme toisella robottisolulla, Kivilahti jatkaa.

– Fanuc-robottin halusimme, koska sellainen oli jo ennestään ja edellinen toimitus sujui mainiosti. Kokonaistoimitus haluttiin MTC Flextekiltä samoin perustein. Koneistuskeskukseksi valikoitui Hartford, koska keskukselle haluttiin tuttu Heidenhain-ohjaus. Kokemuksia tästä meille uudesta konemerkistä saimme asiakkaalta kysymällä.

Kari Kivilahti Oy:n ensimmäinen Okuma-sorvin ympärille rakennettu robottisolu.
Kari Kivilahti Oy:n ensimmäinen Okuma-sorvin ympärille rakennettu robottisolu.

Solun suunnittelu tehtiin yhteistyössä MTC Flextekin kanssa. Lähtökohtana oli, että solusta tulisi mahdollisimman monipuolinen ja joustava, sen kiinnittimet sopivat mahdollisimman hyvin erilaisille kappaleille ja että sillä voi ajaa myös ilman robottia. Kivilahden mukaan nämä suunnittelutavoitteet saavutettiin. Nyt solulla koneistetaan asiakkaamme messinkikappaleita, mutta se sopii kaikille koneistettaville materiaaleille aivan kuten ensimmäinenkin robottisolu.

Solu toimii niin kuin on suunniteltu, ja sen avulla työkuorma on saatu hallintaan. Nyt Kivilahdella tehdään jälleen yhtä vuoroa, paitsi robotisoidut koneet, jotka tekevät tarvittaessa töitä 24/7.