Jarmeta Oy:n jatkuvat investoinnit pitävät kilpailukyvyn korkealla

Jarmeta Oy:n jatkuvat investoinnit pitävät kilpailukyvyn korkealla

Goodway SW32 -pitkäsorvi

Lahtelainen Jarmeta Oy tekee CNC-sorvausta, koneistusta ja kokoonpanoa alihankintana eri teollisuuden aloilla toimiville yrityksille. Kestävät asiakassuhteet, ammattitaitoinen henkilökunta ja asianmukaiset tuotantotilat ja -välineet ovat niitä asioita, joiden ympärille toiminta on rakennettu. Kuluva vuosi on ollut konepajalle isojen investointien aikaa. Kasvanut kysyntä ja asiakastarpeet toivat taloon myös ensimmäisen swisstype-tyyppisen Goodway SW32 -pitkäsorvin. Sorvi hankittiin MTC Flextekiltä tehdaspakettina yhdessä tankoautomaatin kanssa.

- Investoida pitää jatkuvasti, jotta pärjää kilpailussa. 25 vuoden kokemuksella olen nähnyt investoimattomia yrityksiä, ja kaikki ne ovat hiipuneet pois pian investoinnit lopetettuaan, kertoo hallituksen puheenjohtaja Päivi Salonen-Tuoriniemi.

- Laiteinvestointia suunniteltaessa sen kyky vastata tarpeisiimme on keskeistä, samoin huoltovarmuus ja nopeus. Meille tarpeemme tarkoittavat kykyä vastata ja hoitaa asiakkaidemme tarpeita. Etenkin alihankkijalta se edellyttää tuotannon joustavuutta. Siksi myös laitteiden joustavuus on niiden ominaisuuksista meille tärkein, hän jatkaa.

- Konepajamessuilla 2015 keskustelimme ensimmäisen kerran, että tarvitsemamme pitkäsorvi voisi olla Goodway, Laaksonen sanoo. Tehdasvierailu ja keskustelut Goodway-käyttäjien kanssa vahvistivat ajatusta, sanoo Laaksonen.

Pitkä huoltoyhteistyö

Goodway SW32 -pitkäsorvi tilattiin tehdaspakettina yhdessä tangonsyöttölaitteen kanssa tämän vuoden tammikuussa. Toimitus oli maaliskuussa, jolloin sorville annettiin myös koulutus.

- MTC Flextekin huoltoteknikko Antti Savolainen koulutti sorvin ja hän on pätevä kaveri. Hänen kanssaan myös juteltiin ennen ostopäätöstä, ja se vahvisti päätöstä, että uskalletaan kokeilla meille uutta merkkiä, Laaksonen kiittää.

Jarmetalla on huoltosopimus MTC Flextekin kanssa ja sen piirissä on teetetty laajojakin vuosihuoltoja. Yhteistyöhön ollaan tyytyväisiä ja osaava, paikallinen kumppani koetaan tärkeäksi erityisesti nyt, kun markkinat ovat piristyneet. Laaksonen kertoo, että pätevä kaveri kannattaa toki ottaa kauempaakin, ja että matka-ajasta veloitukset saadaan tällöin tuotannosta takaisin.

Onnistunut pitkäsorvitoimitus

 - Goodway-toimituksen aikataulu sujui hienosti. Paketti kasattiin MTC Flextekin tiloissa Nurmijärvellä ja tarkistettiin, että kaikki toimii, kuten pitääkin. Tankolaitteen hankkiminen paketissa koneen kanssa oli meille kaikin puolin, myös taloudellisesti, kannattava ratkaisu, Laaksonen jatkaa.

Jarmeta600.jpg

Jarmetan toimitusjohtaja Timo Laaksonen ja hallituksen puheenjohtaja Päivi Salonen-Tuoriniemi.

Goodway SW32 -pitkäsorvi varusteltiin isolla määrällä pyörivillä pitimiä ja tukiholkkeja otettiin mukaan koko valikoima. Sellainen onkin sorvissa lähes koko ajan kiinni. Salonen-Tuoriniemi ja Laaksonen kertovat, että sorvilla on jo ehditty tehdä isojakin sarjoja, ja pääsääntöisesti sille on työtä jonossa, jolloin sen käyttöaste nousee sataan prosenttiin. Työt jaotellaan talon CNC-sorvien kesken niin, että kalustosta saadaan paras hyöty irti.

- Tähän saakka tankoautomaatio on korvannut muut automaatiotarpeemme, mutta robotisointia kääntökappaleille on jo hahmoteltu ja tulee ajankohtaiseksi heti, kun koemme sarjakokomme siihen sopivaksi Salonen-Tuoriniemi linjaa tulevaisuutta.

- Goodway on meidän ensimmäinen pitkäsorvimme ja sen avulla saamme valmistettua myös sellaisia asioita, mitä ennen emme voineet ottaa tehtäväksi. Odotimme tältä investoinnilta toimitusvarmuutta ja nopeutta, ja ne myös olemme saaneet. Goodway on istunut kaikin puolin hyvin meidän hommiimme, päättää Jarmetan toimitusjohtaja Timo Laaksonen.

Jarmeta perustettiin vuonna 1991. Tasainen kasvu jatkui vuoteen 2007, jolloin se osti Roder Oy:n. Kun seuraavana vuosi pysäytti konepaja-alan, Jarmeta palasi perusosaamiseensa kaikkia materiaaleja työstävänä automaattisorvaamona ja konepajana.