Tuotannon teho on aina taustalla, mutta nyt haetaan joustavuutta

Tuotannon teho on aina taustalla, mutta nyt haetaan joustavuutta

Viiden robotin solu

Haltonilla on pitkä kokemus vaativien automaatioratkaisujen käytöstä. Automaatiota ja robotiikkaa on hyödynnetty tuotantotehoa haettaessa ja etenkin viime aikoina joustavuutta haettaessa. Uusin investointi Haltonin Kausalan tehtaalle on plasmaleikkaussolu ja vaativin robottiratkaisu peräti viiden Fanuc-robotin ja tuotantokoneiden muodostama lieriölasersolu. Nyt Kausalassa on kaikkiaan kymmenen Fanuc-robottia sekä lisäksi automaatiojärjestelmiä. Ensimmäinen robotti taloon tuli jo vuonna 1987.

- Fanuceihin on tykästytty, koska meillä on osaamista niille, ja japanilainen merkki on osoittautunut viimeisen päälle toimivaksi. Joitakin Fanuceja on ajettu jopa 21 vuotta lähes samoilla liikkeillä eikä tuona aikana ole montaa servoa jouduttu vaihtamaan, kertoo tuotannon kehitystyöhön osallistunut kunnossapitopäällikkö Kari Kaistinen.

- Meillä on MTC Flextekin kanssa huoltosopimus, joka kattaa on koko robottikantamme. On selkeämpää, kun on yksi kumppani vastuullisena toimijana. Pitkään jatkunut huoltoyhteistyö on pelannut hyvin, hän jatkaa.

Viiden robotin verran joustavuutta

Talon vaativinta robotiikkaratkaisua, lieriölasersolua, on vuosien mittaan ehditty laajentaa pariin otteeseen. Kaistinen kertoo, että soluun oli hankittu ensimmäinen robotti hänen aloittaessaan Haltonin palveluksessa vuonna 1996. Viimeisin laajennus tehtiin, kun aiemmat laitteet olivat tulleet tiensä päähän 2014. Investoinnilla haettiin myös uutta tehoa, mutta ennen kaikkea joustavuutta tuotantoon. Taustalla investointia ohjasi asiakkaiden odotukset.

Solussa tehdään suuri osa tehtaan tuotteista hyödyntäen täyttä levykelaa ja paljon uusinta teknologiaa levyntyöstössä. Kuitulaser toi mahdollisuuksia etsiä uusia ratkaisuja tuotteisiin ja samalla joustavuus saavutti uuden tason, niin tuotteen rakenteissa kuin myös valmistuksessa. MTC Flextek oli tärkeässä roolissa joustavuuden saavuttamisessa robotisoidussa kappaleenkäsittelyssä.

- Kerroimme MTC Flextekille, että haluamme muovauskoneiden toimivan koko ajan ilman odotusaikoja. Solun joustavuuden mitta on, että sillä voi valmistaa useampaa tuotetta. Niinpä, kun saamme tiedon spesiaalitarpeesta, sen tuotanto onnistuu välittömästi.

Nyt neljää valmistuskonetta palvelee neljän Fanuc-robotin kvartetti, viides robotti löytyy solun päästä, joka merkkaa ja lavaa valmiin tuotteen. Laajennettu solu luovutettiin vuonna 2015. Kaistinen kertoo solun toimineen hyvin.

Mobileajattelun mukainen plasmaleikkaussolu

Uusin robotti-investointi tehtiin vielä kehitysvaiheessa olevalle tuotteelle, kun Halton hankki plasmaleikkaussolun vielä kehitysvaiheessa olevalle tuotteelle. Tästä syystä solu haluttiin toteuttaa mobiiliajattelun mukaisesti helposti siirrettäväksi. Senkin keskeisenä ominaisuutena on joustavuus, mikä mahdollistaa myös tuotteen jatkokehittämisen solussa. Toteutus viime vuonna tehdystä tilauksesta vuoden vaihteen jälkeiseen käyttöönottoon eteni projektina hyvin ja joutuisasti.

Solu ottaa aihionipusta kappaleen, tekee plasmaleikkauksen ja poraukset ja siirtää kappaleen valmiiden pinoon.

Plasmaleikkaussolu300.jpg

- Haluan antaa kehut MTC Flextekin ohjelmisto-osaajille, jotka ovat toteuttaneet solun toimivat ja helppokäyttöiset työkierrot hienosti, Kaistinen kiittää.

- Jo suunnitteluvaiheessa MTC Flextek toi soluun mukaan älykkäitä ominaisuuksia, joita emme edes huomanneet pyytää, hän päättää.

Halton Group on erikoistunut sisäilmasto- ja sisäympäristötuotteisiin, -palveluihin ja ratkaisuihin. Tavoitteena on luoda käyttäjille miellyttäviä ja turvallisia sisäympäristöjä, jotka ovat elinkaareltaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia ja energiatehokkaita. Halton toimittaa ratkaisuja kaupallisista ja julkisista kiinteistöistä terveydenhuoltoon ja laboratorioihin sekä ammattikeittiöihin ja ravintoloihin. Haltonin osaamista on hyödynnetty lukuisilla lentokentillä, areenoilla, konserttisaleissa ja hotelleissa. Halton on myös yksi tunnetuimmista sisäilmastoratkaisujen toimittajista laivoihin ja öljynporauslautoille. Osaamis- ja tuotealueisiin kuuluvat ilmanjako, ilmavirtojen hallinta, paloturvallisuus, keittiöilmanvaihto, ilmanpuhdistus ja sisäympäristöjen hallinta.

Yritys on perustettu vuonna 1969, perustajana Seppo Halttunen ja sen omistaa Halttusen perhe. Tänä päivänä yritys toimii 33 maassa ja työllistää noin 1500 henkeä ja sen liikevaihto on 197 miljoonaa euroa (2015). Pääkonttori on Helsingissä, meriteollisuutta palveleva tehdas Lahdessa ja maaratkaisuja Iitin Kausalassa. Tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kiinassa ja Malesiassa. Tutkimus- ja tuotekehitystyöhön panostetaan myös ympäri maailman.