Sujuvat palvelut tärkeä osa koneinvestointia – OK-Vise haki parhaan mahdollisen työstökoneen

Sujuvat palvelut tärkeä osa koneinvestointia – OK-Vise haki parhaan mahdollisen työstökoneen

OK-Vise

Oli 1980-luvun alku, kun muuramelainen keksijä-yrittäjä Olli ”OK” Kytölä osti ensimmäiset uudenaikaiset työstökoneet yritykseensä. Pian hän turhautui, kun markkinoilla olevat työkappaleille tarkoitetut kiinnitysratkaisut olivat liian suurikokoisia ja hankalia käyttää. Ripustaessaan pyykkiä hän alkoi miettiä, voisiko työstökappaleen kiinnittämiseen soveltaa samankaltaista proppua, jota hän käytti pyykkinarun kiinnittämiseen, ja niin vuonna 1984 OK-Vise Oy sai alkunsa.

Huoltoa edeltää työstötilan puhdistus
Huoltoa edeltää työstötilan puhdistus

Nyt OK-Vise on tunnettu tuotemerkki koneistavassa teollisuudessa kautta maailman ja tuotteita myydään yli 40 maahan. Parhaiten yritys tunnetaan matalakiinnittimistään, jotka ovat viime vuosina saaneet rinnalleen OK-Vise Fixturing Concept -komponentit. Ne mahdollistavat tuotekohtaisten että yleiskäyttöisten kiinnitysten helpon rakentamisen.

Palvelut ratkaisivat konekaupan

Vuosi sitten OK-Vise haki tuotantoonsa uutta koneistuskeskusta. Vertailuun otettiin kahdeksalta valmistajalta 12 erimallista työstökonetta. Tehtävänä oli seuloa niistä paras kone – annetun budjetin rajoissa tietenkin.

Kun loppusuoralle selvisi kaksi teknisesti tasaväkistä konetta, suomeksi annettu koulutus, lähellä sijaitsevat palvelut ratkaisivat kisan Okuman ja MTC Flextekin eduksi. Koneeksi päätettiin hankkia nyt vuoden käytössä ollut Okuma MB-56VA -keskus.

– Lopulta meidät vakuutti Ritvasen Timon ammattitaito myyjänä, tekninen tuki sekä Okuma merkkinä eikä meidän ole tarvinnut katua. Sekä tekninen tuki että kone ovat toimineet hienosti. Myös varaosapalvelut ovat nopeita. Kaikki sujuu jopa paremmin kuin kuviteltiin, OK-Visen tuotantopäällikkö Janne Tuunanen kiittää.

– Koneella valmistettavat tuotteet on suunniteltu siten, että IGF-ohjaus riittää. Ensin haaveiltiin 15.000 1/r karasta, mutta kun varastokoneena löytyi muuten vaatimukset täyttävä kone 8.000 1/r karalla, totesimme, että sillä pärjätään oikein hyvin. Keskus varustettiin vielä vakiota isommalla 32-paikkaisella työkalumakasiinilla, hän jatkaa.

Ennakoiva huolto säästää ikäviltä yllätyksiltä

Tuunanen kertoo, että toimitus sujui aikataulussa hyvin ja nopeasti. Keskus oli vielä ulkona, kun porukka lähti kahville, ja ilmoitus asennuksen valmistumisesta saatiin vielä saman kahvitauon aikana. Todettakoon tässä, että kyseinen tauko ei venynyt miksikään kahvitunniksi.

Ensimmäisessä vuosihuollossa avataan suojat ja tarkastetaan käsin niiden liikkuvuus sekä puhdistetaan koteloidut tilat.
Ensimmäisessä vuosihuollossa avataan suojat ja tarkastetaan käsin niiden liikkuvuus sekä puhdistetaan koteloidut tilat.

Keskuksella on vuoden aikana valmistettu kaikki se oma tuotanto, mitä ei tehdä sorvaamalla. Koneelle haettiin pitkään uutta koneistajaa, ja tällainen löytyi kesäkuun alusta, joten nyt myös osaamispuoli on päivitetty.

Laadukkaalla ja lyhyeen vasteaikaan kykenevällä palvelulla on aina ollut merkitystä OK-Visen laitehankintojen yhteydessä. Nyt yhteistyö MTC Flextekin kanssa on jatkunut jo toistakymmentä vuotta, joten kokemuksia siitä on ehtinyt karttua. Myös Okuman Remote Control -etäohjaus on otettu käyttöön ja se on nopeuttanut huollon vasteaikoja entisestään. Etäohjauksella huoltoteknikko saa saman näkymän kuin operaattori, ja voi antaa välitöntä teknistä tukea.

Absolent
Ilmanpuhtaudesta huolehtii Absolent A-mist20 emulsio- ja öljysumusuodatin, johon on kytketty kolme konetta. MTC Flextekin Jukka Yläpoikelus mitoitti laitteen ja lupasi sen tehojen riittävän, kuten on riittänytkin. Absolentia kiitetään helppokäyttöiseksi, ja parin-kolmen vuoden aikana sen suodattimet kerran vaihdettu. Merkittäviä säästöjä lämmityskuluissa syntyy, kun nyt sen suodattama ilma voidaan puhaltaa takaisin sisälle eikä ulos niin kuin ennen tehtiin.

Työstökonekauppaan sisältyi viisi päivää koulutusta, joista kolme käytettiin heti ja kaksi tarpeen mukaan pätkissä.

Vuosihuolto OK-Visella on aina tehty ennakoivana huoltona.

– MTC Flextek tekee ennakoivan huollon sopimuspohjaisena, joten sitä meidän ei tarvitse itse miettiä. Jo vanhan koneen kanssa toimittiin näin ja olin järjestelyyn tyytyväinen, Tuunanen toteaa.

– Ensimmäisessä vuosihuollossa avataan suojat ja tarkastetaan käsin niiden liikkuvuus sekä puhdistetaan koteloidut tilat. Lisäksi vaihdetaan öljyt, suodattimet ja työkalujen läpijuoksujen tiivisteet. Tarkistetaan turvalaitteiden toiminta, mitataan ja tarvittaessa korjataan vaaitus sekä karaheitto, akselien välinen kulma sekä välykset. Lopuksi tarkistetaan ja tarvittaessa säädetään työkalujen vaihtopiste, kertoo MTC Flextekin huoltoteknikko Jani Pesonen.

– Yleensä tällainen vuosihuolto tehdään päivän urakkana, mutta nyt työhön on varattu kaksi päivää, koska samalla koulutetaan asiakkaan henkilökuntaa.

Vaaituksen tarkistus on siinäkin mielessä paikallaan, että keskusta varten ei tehty uutta petiä, vaan se sijoitettiin samanpainoisen edeltäjänsä paikalle.

OK-Visen markkinatilanne näyttää hyvältä. Kuuden täysipäiväisen henkilön ja harjoittelijan voimin OK-Vise tekee noin miljoonan euron liikevaihtoa. Kasvuvauhti on kova eikä hiljaista hetkeä ole ollut pariin vuoteen. Tuotantoa tehdään tilauspohjalta eikä varastoon. Silti toimitusajat kyetään pitämään muutamassa päivässä.

Asiakkaat ovat kiinnitinalan tunnettuja globaaleja nimiä. Myynnistä noin 85 % on vientiä, ja suurimmat vientimaat ovat Usa, Japani Saksa ja Taiwan.

Lisätietoja ennakkohuolloista: Aarno Luukkonen, 050 5797617