”Investointi edellä kasvuun” – Koneistustyö Heikkilä hankki Okuma-koneistuskeskuksen

”Investointi edellä kasvuun” – Koneistustyö Heikkilä hankki Okuma-koneistuskeskuksen

Koneistustyö Heikkilä Oy MTC Flextek

Sastamalalainen Koneistustyö Heikkilä Oy on koneistus- ja sorvaustöihin erikoistunut yritys, joka toteuttaa asiakasräätälöityjä töitä nykyaikaisilla CNC-koneilla. Palvelukokonaisuus on kokonaisvaltaista ja siihen sisältyy jyrsintää, sorvausta, hitsausta, osakokoonpanoa sekä erilaiset pintakäsittelyt ja testaukset. Toimitusvarmuus on asiakaspalvelun ytimessä.

Koneistustyö Heikkilä on juuri muuttamassa. Uudet, isommat toimitilat löytyivät kotikunnasta, 9-tien varresta. Tilat ovat aiempia nykyaikaisemmat ja logistinen sijainti on oleellisesti parempi. Tämä on 20-vuotiaan konepajan ensimmäinen laajennus ja sen takana on viimeisin koneinvestointi. Alihankintakoneistusta, koneiden ja laitteiden komponentteja tuottava Koneistustyö Heikkilä on kasvu-uralla, jota on haluttu vahvistaa lisäämällä tuotantokapasiteettia.

Koneistustyö Heikkilän uudet toimitilat Sastamalan Pajakadulla, aivan 9-tien kupeessa.
Koneistustyö Heikkilän uudet toimitilat Sastamalan Pajakadulla, aivan 9-tien kupeessa.

Lisää kasvua ja kapasiteettia päätettiin hakea koneinvestoinnilla. Työstökoneita oli ennestään kymmenen, mukana myös Okumia. Tyytyväisyys ja hyvät kokemukset niistä johtivat siihen, että myös uudeksi koneeksi päätettiin hankkia hieman edellistä Okumaa, Space Center MA-500HB -keskusta, isompi kone.

Okumat ovat kestäviä huippukoneita

– Päätimme lähteä investointi edellä kasvuun. Uusi kone tuo merkittävästi lisää kapasiteettia tuotantoon, toteaa Koneistustyö Heikkilän toimitusjohtaja Jyri Sivonen, joka on myös yksi konepajan omistajista.

– Aikaisemmat Okumat ovat osoittautuneet kestäviksi huippukoneiksi, eikä niiden kanssa ole ollut ongelmia. Vaakakaraisten lisäksi meillä on Okuma CNC-sorvi ja kaksi pystykaraista. Niiden etuina koneistuksessa on niiden rakenteen vakaus ja jämäkkyys sekä tarkkuus. Okumat ovat luotettavia koneita. Edellisen vaakakaraisen hankimme vuonna 2008 eikä se ole tarvinnut juuri muuta kuin vuosihuollot, hän jatkaa.

Kaksi uusinta keskusta ovat varustettuja Okuman omilla automaatiopooleilla. Sivosen mukaan pooli vastaa parhaiten heidän tuotantonsa automaatiotarpeisiin. Kummankin poolin kuudella paletilla pystytään ajamaan useita tuotteita yhtä aikaa, myös varastoon, josta tuotteet toimitetaan asiakkaalle. Pääsääntöisesti konepajassa tehdään kahta vuoroa, kuuden paletin pooli mahdollistaa tarvittaessa kolmannen vuoron ajon miehittämättömänä. Tuotteesta riippuen koneistus kestää aamuun saakka. Okumat on kytketty Absolent A-mist20 emulsio- ja öljysumusuodattimeen.

Vahvaa osaamista

Jyri Sivonen
Koneistustyö Heikkilän toimitusjohtaja Jyri Sivonen ja uusi Okuma Space Center MA-600HII -koneistuskeskus.

Tuotteista suurin osa liittyy hydrauliikkaan sekä koneiden ja laitteiden osiin, ja asiakasvaatimukset sen mukaisia. Töitä tehdään isoille kansainvälisille asiakkaille. Osaaminen myydään Suomeen, mutta menee näiden kautta ulos vientiin.

– Koneistamme eri materiaaleja laajalla skaalalla. Osaamisemme on vahvinta haastavimmissa kappaleissa. Näissä korostuu henkilöstön vahva ammattitaito ja osaaminen, Sivonen sanoo.

Jaakko Ruokonen
Konesiirron jälkeen vanhempi Okuma huolletaan käyttöönoton yhteydessä. MTC Flextekin Huoltoteknikko Jaakko Ruokonen työssään.

Kilpailukyky tarkoittaa muun muassa kykyä vastata aiempaa lyhyempiin toimitusaikoihin, jotka ovat seurausta kasvaneesta hektisyydestä ja pienistä sarjakooista. Korkean käytettävyyden takaamat asiantuntevat huolto- ja varaosapalvelut ovatkin keskeisessä roolissa.

– Okumat olemme pitäneet kunnossa huolto-ohjelmien mukaisilla ennakkohuolloilla. Varaosien osalta nopea toimitus on tärkeää, ja sujuvaa se Okumien osalla on ollutkin. Uuden Okuman remote control -etäpalvelu on mielenkiintoinen ominaisuus, joka lyhentää huollon vasteaikaa entisestään. Siinä on myös päivittynyt softa ja hieman aiemmasta koneesta poikkeava työkalumakasiini, Sivonen kertoo.

– Muutimme uusiin tiloihin isot koneet edellä. MTC Flextekin hoitama konesiirto kuljetuksineen sujui aikataulussa. Nyt ensimmäiset kappaleet on jo koneistettu ja tuotanto käynnissä, hän jatkaa.

Yhdeksän henkeä työllistävälle Konepaja Heikkilällä riittää töitä. Liikevaihto on ollut keskimäärin 1,5 miljoonaa euroa, ja tälle vuodelle on odotettavissa pientä kasvua, vaikka ennustettavuus on edelleen lyhyttä. Tulevaisuudenkin suhteenkin odotukset ovat positiiviset.