Voiko hyvän ja edullisen saada nopeasti?

Voiko hyvän ja edullisen saada nopeasti?

Hiomakoneen modernisointi ja kunnostus

Koneistukseen, hiontaan ja lämpökäsittelyyn erikoistunut salolainen konepaja Jame-Shaft kärsi vuoden 2017 lopulla kapasiteettipulasta hionnassa. Eri vaihtoehtoina tutkittiin täysin uutta ja käytettyä konetta. Uusien koneiden toimitusaika rajasi ne pois vaihtoehtona tässä tapauksessa. Kokonaisharkinnan jälkeen Jame-Shaftilla päädyttiin ostamaan käytetty kone Suomesta sekä siihen kunnostus ja modernisointi. Vuosimallia 2008 oleva Tacchella Elektra -pyöröhiomakone saapui MTC Flextekin tiloihin peruskunnostukseen vuoden 2018 alussa ja saatiin tuottavaan työhön loppukeväästä.

Ongelmasta ratkaisuun

- Nopean kysynnän vuoksi meille oli päässyt tulemaan kapasiteettipulaa, jota ratkaisemaan teimme uusia investointeja koneistukseen. Lisäksi kasvatimme henkilöstömäärää merkittävästi. Hionnan kapasiteetin lisäämiseksi määrittelimme reunaehdot, joiden pohjalta haimme ratkaisua. Eri vaihtoehtoina tutkittiin uushankintaa ja käytettyä konetta. Valitettavasti uushankinnassa toimitusaika olisi ollut liian pitkä kapasiteettipulaan nähden, kertoo Jame-Shaftin valmistuspäällikkö Veli-Pekka Saario.

- Pidimme tarpeellisena, että käytettykin kone on ehdottoman hyvässä kunnossa ja ajanmukainen. Siksi peruskunnostus ja modernisointi olivat ehdottomia. Eri vaihtoehtojen tutkimisen jälkeen päädyimme ostamaan koneen ja kunnostuksen erikseen. Konetta käytiin katsomassa jouluviikolla ja jo seuraavalla viikolla se noudettiin pois ja vietiin kunnostettavaksi.

Jame-Shaft oli yhteydessä MTC Flextekiin jo hankinnan varhaisessa vaiheessa. Pian päädyttiin ratkaisuun, jossa peruskunnostus ja modernisointi päätettiin tehdä MTC Flextekin tiloissa niin että kone tuodaan vasta valmiina Jame-Shaftille.

- Työn aikana toteutettiin koneeseen mm. johteiden kaavaus, johdepintojen listoitus, täydellinen laakerointi, sähkömoottoreiden huolto, sähkökaapeleiden uusiminen sekä pneumatiikan ja hydrauliikan peruskunnostus.  Kone viimeisteltiin pintakäsittelyllä. MTC Flextekillä on koneiden mekaaniseen peruskunnostukseen ja modernisointiin vaadittavaa erityisosaamista. Sinänsä perustyöhön on kuitenkin aina hyvä etsiä jotain, millä sen saisi tehtyä vielä paremmin. Mielellään niin, että se palvelee asiakasta entistä paremmin. Kun käytännön järjestelyjä käytiin läpi, keksi yksi asentajamme ehdottaa, että työn voisi tehdä meidän tiloissamme. Jo lyhyen mietinnän jälkeen ratkaisussa oli helppo nähdä monia etuja. Sovimme yhdessä, että teemme niin. 20 viikkoa myöhemmin kovan työskentelyn jäljiltä kone oli Salossa tuotantokäytössä, muistelee MTC Flextekin Turun aluehuollon työnjohtaja Tony Engberg.

- Kuten usein käy, tuli tässäkin vastaan pari haastetta, jotka tuottivat meille hieman ylimääräistä päänvaivaa. Emme osanneet täysin varautua tiettyjen osien toimitusaikoihin ja myös työn määrä oli pienoinen yllätys. Käytetyn koneen kuntoa voi olla hankala arvioida aukottomasti, kuten nytkin kävi. Kaikki toimenpiteet olivat sinänsä etukäteen suunniteltuja, mutta osassa ne teettivät arvioitua enemmän työtä. Jotkut työvaiheet olivat vastapainoisesti hieman oletettua helpompia.

 

 

Halpa, hyvä vai nopea?

Kun lopputulosta katsotaan, voidaan todeta että asetetut reunaehdot saavutettiin, ja lopputulos oli muutenkin kilpailukykyinen asiakkaan näkökulmasta.

- Tilaajan näkökulmasta lopputulos on juuri sitä, mitä lähdimme hakemaan. Saimme koneen tuotantokäyttöön selvästi uushankintaa nopeammin ratkaisemaan kapasiteettipulaa. Hiontaa on tehty koneella nyt kolmessa vuorossa ilman ongelmia. Kustannusten osalta jäimme selvästi alle sen, mitä uusi kone olisi tullut maksamaan, Saario laskee.

- Itse työn aikana meillä toimi kommunikaatio oikein hyvin. Kävin paikan päällä vähintään kuukausittain ja raporttien avulla pysyimme muuten ajan tasalla projektin etenemisestä. Saimme sovitettua omaa toimintaamme sen mukaan, miten työ eteni ja saimme tietoomme, mitä koneelle on varsinaisesti tehty. Kommunikointia tietysti helpotti myös pitkä yhteinen historiamme kunnossapidon ja konekaupan osalta sekä hyvät henkilökohtaiset välit.

MTC Flextekin näkökulmasta hyödyt asiakkaalle ovat osoitettavissa selkeästi.

- Suoraan rahassa mitattavia hyötyjä asiakkaalle ovat mm. päivärahojen, kilometrikorvausten ja hotelliyöpymisten poisjäänti. Hankalammin mitattavia, mutta silti selviä hyötyjä tulee siitä, että kun olemme omissa tiloissamme, jää asiakkaalle sekä asentajille työrauha omiin töihin. Lisäksi ajoajan poisjäänti mahdollistaa pientenkin työvaiheiden tekemisen joustavasti, kun asiakkaalle asti ei täydy erikseen mennä, listaa Engberg.

 

DSC_0008_small_0.jpg

Oppia ikä kaikki

Kun jotain näin perusteellista koneen modernisointia tehdään, on väistämätöntä että jotain ongelmia tulee vastaan ja että jälkikäteen ajatellen jotain olisi voinut tehdä edes hieman toisin. Kokemukset on syytä ottaa tilaisuuksina oppia ja kehittää toimintaa entistä paremmaksi.

- Jos nyt lähtisimme tekemään samaa uudestaan, panostaisimme vielä enemmän koneen kunnon arviointiin yllätysten välttämiseksi aikataulutuksessa, Saario kertoo.

- MTC Flextekin näkökulmasta toivon, että asiakkaamme ottaa meidät mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa suunnitellessaan käytetyn koneen ostoa ja peruskunnostusta. Siten voimme auttaa kunnostustarpeen arvioinnissa ja välillisesti myös varaosien kokonaiskustannusten ja aikataulun määrittämisessä. Koneen modernisoinnin aikana on monenlaisia tehtäviä ja asiakkaan omat työntekijät voivat myös osallistua koneen kunnostukseen niin halutessaan ja samalla oppia tuntemaan konetta, summaa Engberg.