Mehi Oy - Okuma Multus U3000 tukemaan uutta liiketoimintamallia

Mehi Oy - Okuma Multus U3000 tukemaan uutta liiketoimintamallia

Toimitusjohtaja Tomi Holappa ja uusi monitoimisorvi

Mehi Oy tekee lastuavia Mehi Tools -konepajatyökaluja, jotka suunnitellaan asiakaslähtöisesti asiakkaiden työkappaleille ja koneille soveltuviksi. Asiakaskunta muodostuu kone- ja laitevalmistajista kotimaassa ja ulkomailla sekä alihankintakonepajoista ympäri Suomea. Omien tuotteidensa lisäksi Mehi tekee alihankintakoneistusta, kuten erikoiskiinnittimiä ja koneenosia. Mehi sai alkunsa vuonna 1973 Hyvinkäällä, josta myynti ja tuotanto siirtyivät eri vaiheiden kautta Suomussalmelle 2000-luvun alussa.

Mehin uusin työstökoneinvestointi, Okuma Multus U3000 -monitoimisorvi, sai alkunsa, kun lähdettiin hakemaan ratkaisua uudentyyppiseen valmistusmenetelmään. Menetelmässä päästään yhdistämään työvaiheita ja sitä kautta saavutetaan kustannustehokkuutta tuotantoon. Tällä on merkitystä erityisesti, koska kyseinen tuotanto on enemmänkin sarjatuotantoa kuin yksittäiskappalevalmistusta.

P8220035_300.jpg

Okuma Multus U3000:ssa on normaali sorvikara ja terärevolveri alasorvausterille sekä kääntyvä jyrsinpää. Maksimi kappaleen pituus on 1,5 metriä ja halkaisija 600 mm.

Tukeva ja tarkka työstökone, huoltopalvelut lähellä

- Vaihtoehtoina tarpeeseemme oli koneistuskeskuksia, työstökeskuksia 5-akselisina ja monitoimisorveja. Näistä päädyimme Okuman monitoimisorviin, joka soveltui kyseiseen tarpeeseen parhaiten laadun, tarkkuuden ja ennen kaikkea huoltopalveluiden ja teknisten tukipalveluiden vuoksi. Nämä määrittelivät asiaa siten, että palvelut ovat kohtuullisen lähellä ja itse kone vaikutti tukevalta sekä tarkalta meidän vaatimuksiimme sopivalta. Myös Okuman OSP-ohjaus, vaikkei siitä ollut aiempaa kokemusta, on niin meille tuttujen ohjausten kaltainen, ettei siitä ole ollut huolia. 5-akseliset työstöt on joka tapauksessa toteutettava CAMien kautta, kertoo Mehin toimitusjohtaja Tomi Holappa. Hän vastaa Mehissä myynnistä mukaan lukien kansainvälinen kauppa, markkinoinnista ja tuotannonohjauksesta.

- Huollon osalta on tärkeää, että se löytyy lähempää kuin 700 km:n päästä. Nyt lähin huoltoteknikko on Iisalmessa ja Kuopiosta löytyy sitten lisää. Tämä takaa sen, että yleensä heidät saa nopeasti paikan päälle, hän jatkaa.

Onnistunut yhteistyö

Mehi tunnetaan arvolupauksistaan ja tarkasta laadun ylläpidosta. Esimerkiksi arvolupauksena on, että tarjouksiin vastataan 48 tunnin sisällä ja kun tietty toimitusaika luvataan, siinä myös pysytään. Uusi investointi auttaa osaltaan myös näissä tehtävissä.

- Uudella Okumalla pystytään valmistamaan kaikkia Mehillä tällä hetkellä ja aiemmin tehtyjä tuotteita. Nyt valmistettavan tuotteen työstöajassa sen avulla säästetään 30 %, mihin on huomioitu mukaan ohjelmointitarve ja edellisen tuotantotavan välivaiheiden käsittelyt, Holappa toteaa.

P8220049_600.jpg

MTC Flextekin myyjä Timo Ritvanen ja Mehin toimitusjohtaja Tomi Holappa.

- Lisäarvona investointi toi valmistusteknisen kehityksen eli pystymme nyt entistä haastavampien töiden toteutukseen. Kapasiteettimme kasvoi ja toi mahdollisuuden kasvaa myös myynnillisesti. Tällä oli myös ennakoivan korvausinvestoinnin luonne, hän jatkaa.

- Yhteistyö MTC Flextekin kanssa on sujunut hyvin. Kommunikaatio on toiminut, lupaukset ja toimitusajat ovat pitäneet, joten voin suositella yhteistyötä MTC Flextekin kanssa myös muille yrityksille, Holappa kiittää.

Konekauppa poiki myös muuta yhteistyötä, molemmin puoleista myyntiä Mehin ja MTC Flextekin välille. Esimerkiksi juuri nyt Mehillä on tuotannossa tarkistustyökaluja koneiden linjaukseen.

Suuntana kasvu

Omien tuotteiden lisäksi Mehi tekee alihankintakoneistusta, jolla on suuri merkitys toiminnassa. Joinakin vuosina se on tuonut jopa liki puolet liikevaihdosta. Mehille tyypillisiä alihankintatöitä ovat muun muassa piensarjat, erikoisosat ja kiinnittimet. Tyypillisesti nämä vaativat monipuolista tekemistä koneistuksen lisäksi, kuten karkaisuja, viimeistelyjä hiomalla ja pinnoitteita. Tuotteet Mehi toimittaa täysin valmiina asiakkaidensa käyttöön. Karkaisuista osa tehdään omassa karkaisimossa, kun kyseessä on hiiletysteräkset, ja erikoisterästen karkaisut teetetään alihankintana. Mehi käyttää raaka-aineina kaikkia yleisiä koneenrakennusteräksiä ja erikoisempia työkaluteräksiä sekä alumiinia ja erilaisia muoveja.

Ulkomaankaupan osuus on vaihdellut 10 – 30 % tuotannosta maailman tilanteesta riippuen. Nyt se on ollut 15 %, mutta Holappa odottaa sen kasvun myötä vakiintuvan 30 %:in. Tärkein vientimaa on ollut Kiina, mutta nyt mukaan ovat tulleet vahvasti myös Skandinavian ja Baltian maat, joista tärkeimpinä Ruotsi, Tanska ja Norja. Liikevaihtotavoite kuluvalle vuodelle on noin 1,5 miljoonaa euroa.

Tulevaisuudessa 20 henkeä työllistävällä Mehillä on tarkoitus jatkaa nykyisellä suunnalla. Alkanut talouden kasvu on tuonut töitä taloon, ja tavoitteellinen kasvu on saavutettavissa. Samalla on syntynyt mahdollisuus luoda lisätyöpaikkoja paikkakunnalle. Kainuussa tätä tukee koneinvestointien mahdollisuus saada tukia paikallisen ELY-keskuksen omalla arviolla EU:n aluekehitysrahastosta.

P8220071Syvätty_162.jpg

Mehi Oy valmistaa muun muassa seuraavia Mehi Tools -työkaluja

  • Rouhinta-avartimet ja niiden teränpitimet
  • Viimeistelytyökalut
  • Hienosäätöelementit
  • Jyrsimet
  • Istukat
  • Jatkot
  • Erikoistyökalut